Gražgarstės (rucola) – tai ne tik salotų priedas, bet ir viena maistingiausių lapinių daržovių, turinti stiprių antioksidantų, detoksikuojančių junginių ir vitaminų, kurie stiprina imuninę sistemą, palaiko virškinimo sveikatą ir mažina uždegimus.
Šiame straipsnyje aptarsime:
Pasiruošęs atrasti vieną iš galingiausių žalumynų savo mityboje? Pirmyn!
Gražgarstės yra itin mažai kaloringos, bet gausios skaidulų, mineralų ir antioksidantų, kurios padeda organizmo detoksikacijai ir ilgaamžiškumui.
Be to, gražgarstėse yra gliukozinolatų – sieros junginių, kurie detoksikuoja kepenis ir padeda iš organizmo pašalinti kenksmingas medžiagas.
Gražgarstės yra itin stiprus natūralus organizmo valiklis, turintis įrodytą naudą imuninei sistemai, kepenims ir širdžiai.
Dėl didelio vitamino C ir antioksidantų kiekio, gražgarstės stiprina imuninę sistemą ir apsaugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.
Skaidulos ir prebiotinės medžiagos skatina gerųjų bakterijų augimą, palaiko sveiką žarnyno florą ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo.
Dėl didelio kalio kiekio gražgarstės padeda mažinti kraujospūdį ir apsaugo nuo širdies ligų.
Gliukozinolatai, esantys gražgarstėse, padeda kepenims greičiau išvalyti organizmą nuo toksinų, mažindami uždegimus ir lėtinių ligų riziką.
Didelis kalcio ir vitamino K kiekis padeda stiprinti kaulus ir mažinti lūžių riziką senstant.
✔️ Apsaugo kepenis nuo toksinų, skatina natūralią organizmo detoksikaciją.
✔️ Mažina uždegimus, kurie siejami su senėjimo procesu ir lėtinėmis ligomis.
✔️ Gerina kraujotaką ir reguliuoja kraujospūdį, apsaugodamos širdį.
✔️ Stiprina kaulus, mažindamos osteoporozės riziką.
✔️ Gerina žarnyno mikrobiotą, skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi.
🔹 Valgyk jas šviežias! Taip išsaugosi maksimalų vitaminų ir antioksidantų kiekį.
🔹 Pjaustyk tik prieš valgymą, nes jos greitai netenka aromato.
🔹 Derink su alyvuogių aliejumi, kad pagerintum riebaluose tirpių vitaminų įsisavinimą.
🔹 Dėk į salotas su citrusiniais vaisiais, nes vitaminas C padidina geležies pasisavinimą.
🔹 Naudok sumuštiniuose ir įvyniojimuose, vietoj salotų lapų.
🔹 Jei vartoji kraują skystinančius vaistus, dėl didelio vitamino K kiekio gražgarstės gali paveikti kraujo krešėjimą.
🔹 Jei turi jautrų skrandį, didelis sieros junginių kiekis gali sukelti skrandžio diskomfortą.
🔹 Jei turi skydliaukės problemų, didelis kryžmažiedžių daržovių kiekis gali sumažinti jodo įsisavinimą.
Gražgarstės yra viena maistingiausių lapinių daržovių, kuri detoksikuoja kepenis, mažina uždegimus, stiprina imuninę sistemą ir gerina virškinimą.
Ar jau valgai gražgarstes reguliariai? Koks tavo mėgstamiausias būdas jas paruošti? Dalinkis komentaruose!