Morka – tai viena maistingiausių ir sveikatai naudingiausių daržovių, turinti didelį kiekį beta-karoteno, skaidulų, antioksidantų ir svarbių vitaminų, kurie gerina regėjimą, stiprina imuninę sistemą, saugo širdį ir palaiko odos grožį.
Šiame straipsnyje aptarsime:
Pasiruošęs sužinoti, kodėl morkos yra viena geriausių superdaržovių? Pradėkime!
Morkos yra itin turtingos beta-karotenu, skaidulomis ir antioksidantais, todėl jos gerina regėjimą, stiprina imuninę sistemą ir mažina uždegimus.
Dėl didelio beta-karoteno kiekio, morkos pasižymi stipriu priešuždegiminiu ir antioksidaciniu poveikiu, padedančiu palaikyti jaunatvišką odą ir stiprų imunitetą.
Morkos yra vienas stipriausių natūralių antioksidantų šaltinių, turintis įrodytą poveikį regėjimui, imuninei sistemai ir širdies sveikatai.
Beta-karotenas, liuteinas ir zeaksantinas apsaugo tinklainę nuo pažeidimų, mažina geltonosios dėmės degeneracijos ir kataraktos riziką.
Dėl didelio vitamino C ir antioksidantų kiekio, morkos stiprina organizmo apsaugą nuo virusų ir bakterijų.
Morkose esantis kalis padeda mažinti kraujospūdį, plečia kraujagysles ir apsaugo širdį nuo uždegimų.
Beta-karotenas ir vitaminas C apsaugo odą nuo UV spindulių poveikio, gerina kolageno gamybą ir mažina raukšles.
Morkų skaidulos padeda virškinimui, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir palaiko sveiką žarnyno florą.
✔️ Saugo akis nuo senėjimo, pagerindamos tinklainės funkciją.
✔️ Mažina uždegimus, kurie susiję su lėtinėmis ligomis.
✔️ Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, mažindamos diabeto riziką.
✔️ Palaiko širdies sveikatą, mažindamos kraujospūdį.
✔️ Gerina odos būklę, suteikdamos jai natūralų švytėjimą.
🔹 Valgyk žalias! Tai geriausias būdas išsaugoti visus vitaminus ir fermentus.
🔹 Tarkuok ir dėk į salotas, kad gautum daugiau skaidulų ir beta-karoteno.
🔹 Lengvai virink ar troškink su aliejumi, nes tai padeda geriau įsisavinti beta-karoteną.
🔹 Gerai dera su riebalais, pvz., alyvuogių aliejumi ar sviestu – tai padeda organizmui geriau pasisavinti vitaminą A.
🔹 Naudok šviežiai spaustose sultyse, kad gautum natūralų antioksidantų kokteilį.
🔹 Jei turi jautrią virškinimo sistemą, pradžioje valgyk mažesnius kiekius, nes didelis skaidulų kiekis gali sukelti pilvo pūtimą.
🔹 Jei turi polinkį į hipervitaminozę A, per didelis morkų vartojimas gali sukelti karotenodermiją (laikiną odos pageltimą).
🔹 Jei sergi cukriniu diabetu, nepersistenk su morkų sultimis, nes jose yra koncentruotų natūralių cukrų.
Morkos yra viena universaliausių ir sveikiausių daržovių, kuri gerina regėjimą, stiprina imuninę sistemą, palaiko širdies sveikatą ir lėtina senėjimą.
Ar jau valgai morkas reguliariai? Koks tavo mėgstamiausias būdas jas paruošti? Dalinkis komentaruose!